Mijn goede voornemen: slimmer werken

door Kim Spinder op 4 januari 2010

in Boeken,Medewerker 2.0

Velen van ons maken aan het einde van het jaar de balans op en formuleren vanuit die inzichten goede voornemens voor 2010. Bijvoorbeeld een nieuwe baan om meer vanuit je eigen kracht te werken, beter voor jezelf zorgen of een betere balans tussen je werk en privéleven. Op mijn 2010 kun je al deze dromen en wensen nalezen. Slimmer werken is een methode om veel van deze wensen daadwerkelijk te realiseren! Na mijn vorige blog over slimmer werken is het nu tijd voor actie!

Live now, Do nowTijd is schaars, je kunt je aandacht maar beperkt aan dingen geven, dus is het verstandig om prioriteiten te stellen, zaken slimmer te doen zodat het minder tijd kost of zelfs te automatiseren. Door slimmer te werken zorg je voor rust en ruimte in je hoofd en meer plezier en aandacht voor dingen jij belangrijk vindt. Slimmer werken begint bij bewustzijn. Wat doe je en waarom op deze manier? Sta je hier eigenlijk wel eens bij stil? Op het moment dat je dat doet, zie je vaak dat iets slimmer en beter kan. Gun jezelf daarom de tijd om over je werk en je leven na te denken.

Slimmer werken, heb ik dat wel nodig?

We leven in een netwerk en informatiesamenleving. Er is dus een grote kans dat jij met je hoofd werkt in plaats van met je handen. Bijna niemand heeft nog geleerd om dat op een slimme manier te doen. Op school leerde je vroeger wel lezen en schrijven, maar heb jij slim leren werken met een computer?

Steeds meer mensen hebben daarom last van informatie-overload. Hoe ga jij eigenlijk met de grote hoeveelheid informatie om die elke dag op je afkomt? Heb jij ook het gevoel dat je werk nooit af is? Ben je teveel tijd bezig met e-mails beantwoorden waardoor je niet meer aan andere dingen toekomt? Heb jij geen controle over de informatie die op je afkomt? Volgens Clay Shirky bestaat informatie-overload niet.

Filter failure“It’s not information overload, it’s filter failure.”

De hoeveelheid informatie is dus niet het probleem, maar de manier waarop je ermee omgaat. Het is dus erg belangrijk om informatie te leren filteren. Ga eens na welke informatie er dagelijks allemaal op je afkomt. Hoe ga je met deze informatie om? Welke informatie heb je nodig om je doelen van die dag te halen?

Slimmer werken en leven, het kan!

slimmer werken vanaf nuGun jezelf meer tijd en plezier! Het kan nu al. Voor praktische tips is het boek Slimmer Werken Vanaf Nu van Anja Wassenaar een must have. Er staan veel handige tips die direct toepasbaar zijn. Bijvoorbeeld: hoe ga je slim om met e-mail, hoe houd je je hoofd leeg, hoe filter je informatie met behulp van rss, hoe zorg je elke dag voor een lege mailbox en als het teveel is ga je een tijdje op informatiedieet!

Slimmer werken kan je leven echt veranderen. Bekijk de inspirerende video’s van mensen na het lezen van “the 4-hour workweek”. Op 20 april 2010 organiseer ik samen met Ambtenaar voor de Toekomst een evenement in de Amsterdam Arena waar slimmer werken centraal staat. Uiteraard ben je van harte welkom!

Slimmer werken is mijn goede voornemen voor dit jaar. Wat is die van jou?

{ 3 reacties }

{ 3 reacties }

Patrick Nelen 4 januari 2010 om 12:27

Mijn voornemen voor 2010 is om slimmer met de beschikbare informatie- en communicatiemiddelen om te gaan. En om nieuwe wegen te bewandelen. De wereld ligt aan je voeten, als je daar voor open staat.

Van de overheidsorganisaties vraagt dit vertrouwen. Vertrouwen in hun eigen medewerkers en in de nieuwe technieken/middelen die beschikbaar zijn en komen. Het toegang verlenen tot weblogs (zoals ambtenaar 2.0), twitter e.d. is een eerste vereiste om daadwerkelijk van de mogelijkheden van web 2.0 gebruik te kunnen maken. Of dit ook bij alle overheidsinstanties vanzelfsprekend is durf ik echter te betwijfelen…

De tijd van zelf het wiel uitvinden zou nu toch wel achter ons moeten liggen, niet dan? Jammer genoeg bemerk ik met enige regelmaat dat gemeenten over het algemeen allemaal zelf (met de beste bedoelingen) proberen hun dienstverlening te verbeteren. Door meer met elkaar te delen en van elkaar te leren moet dit efficiënter en beter kunnen.

Ik wens iedereen hier in ieder geval een gezond, succesvol, uitdagend, inspirerend en slim jaar toe!

Vriendelijke groeten,
Patrick Nelen.

Jeroen de Miranda 4 januari 2010 om 23:59

http://slimmerwerken.posterous.com/ Posterous weblog over slimmer werken.

Ton Zijlstra 6 januari 2010 om 19:27

Ben het niet helemaal eens met Clay’s quote moet ik zeggen. Wel met het deel dat info-overload niet bestaat, maar niet met het ‘falende filters’ deel.

De informatie-strategieën die we hebben aangeleerd schalen niet met het huidige info-aanbod. Bij die informatie-overvloed horen voor mij geen ‘betere filters’ maar ‘andere informatie-strategieën’. Traditioneel ingestelde info-werkers zouden uit Clays woorden zomaar kunnen concluderen dat ze betere filters nodig hebben om de waterval aan info weer terug te brengen tot een behapbaar straaltje, maar dat is nu juist niet de bedoeling.

Het antwoord op info-overload is wat mij betreft nog meer info. Info over de context van de info die je bereikt, de mensen er achter, info over gebruikspatronen, info over veranderingen in de tijd etc. Met die extra info bouw je andere strategieën. Zoals bijvoorbeeld aardig uitgewerkt in het SF boek ‘Makers’ van Cory Doctorow. In een al oude posting (2004: http://www.zylstra.org/blog/archives/2004/03/every_signal_st.html) volgde ik mijn constatering dat info-overload niet bestaat op met de suggestie dat kenniswerk ‘het zingeven aan ruis’ is, en dat daarvoor de sluizen alleen maar verder open moeten, om je zoveel mogelijk bloot te stellen aan info.

Slimmer werken in 2010 is een mooi voornemen, dat ik graag met je deel. Maar filteren in de gebruikelijke betekenis van het woord is daar bij mij niet bij 😉

Comments on this entry are closed.