Mijn goede voornemen: slimmer werken

door Kim Spinder op 4 januari 2010

in Boeken,Medewerker 2.0

Velen van ons maken aan het einde van het jaar de balans op en formuleren vanuit die inzichten goede voornemens voor 2010. Bijvoorbeeld een nieuwe baan om meer vanuit je eigen kracht te werken, beter voor jezelf zorgen of een betere balans tussen je werk en privéleven. Op mijn 2010 kun je al deze dromen en wensen nalezen. Slimmer werken is een methode om veel van deze wensen daadwerkelijk te realiseren! Na mijn vorige blog over slimmer werken is het nu tijd voor actie!

Live now, Do nowTijd is schaars, je kunt je aandacht maar beperkt aan dingen geven, dus is het verstandig om prioriteiten te stellen, zaken slimmer te doen zodat het minder tijd kost of zelfs te automatiseren. Door slimmer te werken zorg je voor rust en ruimte in je hoofd en meer plezier en aandacht voor dingen jij belangrijk vindt. Slimmer werken begint bij bewustzijn. Wat doe je en waarom op deze manier? Sta je hier eigenlijk wel eens bij stil? Op het moment dat je dat doet, zie je vaak dat iets slimmer en beter kan. Gun jezelf daarom de tijd om over je werk en je leven na te denken.

Slimmer werken, heb ik dat wel nodig?

We leven in een netwerk en informatiesamenleving. Er is dus een grote kans dat jij met je hoofd werkt in plaats van met je handen. Bijna niemand heeft nog geleerd om dat op een slimme manier te doen. Op school leerde je vroeger wel lezen en schrijven, maar heb jij slim leren werken met een computer?

Steeds meer mensen hebben daarom last van informatie-overload. Hoe ga jij eigenlijk met de grote hoeveelheid informatie om die elke dag op je afkomt? Heb jij ook het gevoel dat je werk nooit af is? Ben je teveel tijd bezig met e-mails beantwoorden waardoor je niet meer aan andere dingen toekomt? Heb jij geen controle over de informatie die op je afkomt? Volgens Clay Shirky bestaat informatie-overload niet.

Filter failure“It’s not information overload, it’s filter failure.”

De hoeveelheid informatie is dus niet het probleem, maar de manier waarop je ermee omgaat. Het is dus erg belangrijk om informatie te leren filteren. Ga eens na welke informatie er dagelijks allemaal op je afkomt. Hoe ga je met deze informatie om? Welke informatie heb je nodig om je doelen van die dag te halen?

Slimmer werken en leven, het kan!

slimmer werken vanaf nuGun jezelf meer tijd en plezier! Het kan nu al. Voor praktische tips is het boek Slimmer Werken Vanaf Nu van Anja Wassenaar een must have. Er staan veel handige tips die direct toepasbaar zijn. Bijvoorbeeld: hoe ga je slim om met e-mail, hoe houd je je hoofd leeg, hoe filter je informatie met behulp van rss, hoe zorg je elke dag voor een lege mailbox en als het teveel is ga je een tijdje op informatiedieet!

Slimmer werken kan je leven echt veranderen. Bekijk de inspirerende video’s van mensen na het lezen van “the 4-hour workweek”. Op 20 april 2010 organiseer ik samen met Ambtenaar voor de Toekomst een evenement in de Amsterdam Arena waar slimmer werken centraal staat. Uiteraard ben je van harte welkom!

Slimmer werken is mijn goede voornemen voor dit jaar. Wat is die van jou?

{ 3 reacties }

{ 3 reacties }