Uit de categorie-archieven:

Evenementen

Maandag kwamen zo’n 70 geïnteresseerden naar het ietwat broeierige Grand Café van het ministerie van BZK voor een Open Borrel, de laatste  van de ‘Open Koffie-sessies’ van Ambtenaar 2.0 voor de zomer.  Onderzoeksbureaus Novay & TNO presenteerden hun onderzoek over Het Nieuwe Werken bij het Rijk. Hierbij een verslag van Mandy Smits (BZK) van de belangrijkste indrukken van de bijeenkomst.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Vorige week maandag (14 juni) stond de Open Koffie in het teken van de Handreiking Ambtenaar 2.0.  Geen spreker deze keer, maar in samenwerking met Joyce Heijne, trekker van de Handreiking, is gekozen voor een actieve Open Koffie. De leiding was in handen van de Tigers bij de Overheid.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Op mijn eerdere blogpost om een Adviseursnetwerk te starten zijn veel positieve reacties gekomen. Een kleine 60 mensen hebben zich inmiddels op de wiki ingeschreven voor het vervolg. Op maandag 21 juni zal de al aangekondigde startbijeenkomst van het Adviseursnetwerk plaatsvinden. Tussen 15 uur en 18 uur komen wij samen in het gebouw van LNV aan Willem Witsenplein 8 in Den Haag.

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Zijn mijn Tweets en Yammers privé of werk? Het is toch eigenlijk veel efficiënter om mijn werk en privé mail vanuit één punt te organiseren? Onder invloed van ontwikkelingen op internet merk ik steeds meer dat mijn werk en privé samen komen. Deze samenloop van werk en privé met het feit dat ik 24 uur per dag 7 dagen per week ambtenaar ben doet mij afvragen: Wat betekenen alle ontwikkelingen voor de rol van de ambtenaar in 2015? [klik om verder te lezen…]

{ 12 reacties }

De wereld verandert. Sneller en sneller verandert de manier waarop we kunnen werken, communiceren en met elkaar omgaan. Vooral de nieuwe generatie zorgt dat het digitale (net)werken belangrijker wordt. Maar wat betekent dat dan? Wat zijn die nieuwe technieken? Hoe kunnen we deze nieuwe ontwikkelingen en technieken toepassen in ons werk? Wat kan ik hier mee, wat betekent het voor mij en mijn werk? Wat zijn de voor- en nadelen en wat gaat er dan veranderen? Deze en meer vragen worden beantwoord tijdens de cursus Werken met Web 2.0. Deze zomer is er weer een summerschool.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

HackdeOverheid vindt plaats op 29 mei van 9.30 tot 18 uur in Amsterdam. Heb je ideeën over het online beschikbaar stellen en hergebruik van overheidsdata, dan moet je erbij zijn. Plaatsen zijn beperkt en aanmelden kan via hackdeoverheid.nl. Inschrijven is verplicht maar entree en lunch zijn gratis. Er zal ook een aansluitende borrel zijn.

[klik om verder te lezen…]

{ 5 reacties }

Tijdens de Open Koffie op 10 mei heeft Christian van ’t Hof namens het Rathenau Instituut gesproken over de digitaliserende openbare ruimte. Zie de video en het verslag in dit eerdere blogje.  Na de presentatie nam een select gezelschap deel aan een zogenaamde ontwerpsessie voor een ‘levende landkaart’. Zie hieronder hun ideeën.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Afgelopen maandag was Christian van ’t Hof van het Rathenau-instituut te gast bij de Open Koffie en vertelde over de digitalisering van de openbare ruimte. Van ‘op het net’ naar ‘in het net’. Op 20 mei wordt ook zijn boek hierover gepresenteerd, ‘Check in, check uit’. In deze blog vind je een samenvatting van zijn verhaal en twee opnames: hier en hier.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Afgelopen maandag was Ambtenaar 2.0 te gast bij PIANOo in de Malietoren in Den Haag voor een Open Koffie Speciaal over 2.o en ict bij overheidsorganisaties. Zeven gasten waren uitgenodigd om te discussiëren over de gevolgen van 2.0 voor ict-afdelingen, voorzieningen en beveiliging. De discussie is vastgelegd en kan worden teruggehaald op video en in tweets.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Ambtenaar 2.0 – en de betekenis van 2.0 voor de overheid – staat bij heel wat overheidsorganisaties op de agenda. Dat blijkt ook uit het grote aantal leden op de netwerksite en de verspreiding van de boekjes. Maar het verhaal is nog niet bij alle organisaties binnengekomen. Hoe maken we de volgende stap van ‘interesse in’ naar ‘aan de slag gaan met’?  Dat is de uitdaging voor komend jaar. En op de Open Koffie van komende maandag kun jij daarover meedenken.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Welke vragen leven er onder ambtenaren over het gebruik web 2.0-tools? Hoe kunnen we collega-ambtenaren ondersteunen als ze actief zijn op internet? Wat mag een ambtenaar eigenlijk op internet?

Woensdag 31 maart houdt de Groep Handreiking Ambtenaar 2.0 van 15.30 tot 17 uur een bijeenkomst waarin we het o.a. over deze vragen gaan hebben. Doel? Komen tot een doorontwikkeling van de Handreiking Ambtenaar 2.0. Doe je mee?

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

The Road to the Arena (#R2A): bedrijfsleven, overheid en onderwijs slaan de handen ineen om de Amsterdam ArenA vol te krijgen. Op 27 mei 2010 staat Nederland definitief op de kaart als hét kennis- en innovatieland. Daarbij hebben we jouw hulp nodig! [klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Internet maakt nieuwe vormen van samenwerking en organisatie mogelijk: van Wikipedia tot de open source-beweging tot Ambtenaar 2.0 zelf! Ik heb er al regelmatig over geschreven. Maar hoe passen deze organisatievormen in het economische model? Hoe verhoudt peer to peer (p2p) zich tot de kapitalistische markteconomie? Daarover schrijft Michel Bauwens, oprichter van de P2P Foundation. En op dinsdag 23 maart is hij in Nederland om erover te spreken!

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Vorige week werd de gemeente Amsterdam uitgeroepen tot Overheidsorganisatie 2.0 van het Jaar. Vanaf nu staat het filmpje van Emiel Venema over de Verkiezing ook online.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Maandag 22 februari belden wij al vroeg in de ochtend aan bij de Hoftoren in Den Haag om alles op tijd klaar te hebben voor de Open Koffie van Ambtenaar 2.0. Na enkele seconden in de snelle lift openden de deuren zich op de 29e verdieping. Deze etage van onder meer Ambtenaar voor de Toekomst is net opnieuw ingericht. Een prachtige locatie, met uitstekende technische snufjes die zonder moeite werken. En een espresso-machine! De dag begon dus al goed!
[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

28 inzendingen, 22 genomineerden, vijf kandidaten en dan nu één winnaar. Vandaag is de Overheidsorganisatie 2.0 van het Jaar 2010 uitgekozen door de aanwezigen op de Dag van de Ambtenaar 2.0. Vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, het ministerie van EZ, de provincie Gelderland, PIANOo en Rijkswaterstaat werden kort ondervraagd door ‘presentator’ Davied van Berlo en bestookt door vragen uit het publiek. Ömer Kaya, de jonge ambtenaar van het jaar, stond klaar om de prijs uit te reiken. Toen de stemmen waren geteld, bleek de uitslag duidelijk. De Overheidsorganisatie 2.0 van het Jaar 2010 is:

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

In het kader van de Dag van de Ambtenaar 2.0 komende woensdag vindt ook de verkiezing van de Overheidsorganisatie 2.0 van het Jaar 2010 plaats. De afgelopen twee weken zijn door 28 mensen 22 overheidsorganisaties opgegeven. Deze inzendingen zijn beoordeeld door TNO en vijf kandidaten kwamen boven drijven. Deze vijf kandidaten zullen zich woensdag presenteren, waarna de aanwezigen op de Dag de winnaar aanwijzen.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Op 8 februari op de Open Koffie stonden Audrey Theunisz en Simone Dobbelaar klaar om ons te vertellen over de ontwikkelingen bij de IND. De IND zet immers vol in op innovatie. Zowel in de inrichting en opzet van het veelomvattende systeem als in de wijze waarop gebruikers worden uitgenodigd om na te denken over de ondersteuning die het systeem biedt en hoe de regels goed kunnen worden toegepast.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Om overheidsorganisaties te stimuleren om aan de slag te gaan met 2.0 wordt een verkiezing van de Overheidsorganisatie 2.0 van het Jaar georganiseerd. Het doel is om die overheidsorganisaties in het zonnetje te zetten die zowel naar buiten toe als intern de middelen en cultuur van 2.0 het beste toepast. De uitreiking vindt plaats op de Dag van de Ambtenaar 2.0 en … iedereen kan meedoen!

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Op 24 februari aanstaande vindt in Amersfoort de eerste Dag van de Ambtenaar 2.0 plaats. Het wordt een dag voor het netwerk Ambtenaar 2.0 en voor alle ambtenaren. Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan via deze site. Dat is de enige plek waar je je aan kunt melden!

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

De Open Koffie van maandagmorgen 25 januari met gastspreker Christian van de Ven werd drukbezocht. De ruim 50 aanwezigen leerden in rap presentatietempo dat het archief het stoffige imago achter zich heeft gelaten. Voor wie het nog wil herbeleven: hier de nodige links.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Zoals eerder deze week al is aangekondigd, organiseert Ambtenaar 2.0 op maandag 14 december een Open Koffie. Dit keer gewoon bij u thuis of op kantoor.  In samenwerking met Synthetron zullen we met elkaar virtueel in discussie gaan aan de hand van prikkelende stellingen en vragen. Om 9 uur starten we via deze deze pagina.  Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar van het tweede boek van Ambtenaar 2.0, Ambtenaar 2.0 beta, aangeboden aan burgemeester Job Cohen van Amsterdam. Deze feestelijke gelegenheid vormde de afsluiting van de Open Innovatieweek. Emiel Venema heeft er een leuk filmpje van gemaakt. Het boek is te bestellen op boek.ambtenaar20.nl.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Davied roept u op om mee te doen met ons experiment:

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Pak je agenda erbij en noteer: woensdag 24 februari de Dag van de Ambtenaar 2.0 in Amersfoort. Het wordt een inspirerende netwerk-, kennismakings-, leer- en doe-dag. Er is voor elk wat wils: voor beginners, gevorderden en experts. Maar we kunnen het niet alleen, daarvoor willen we de kracht van het netwerk in zetten. Geheel in de stijl van practice what you preach een 2.0-werkwijze toepassen bij de organisatie van deze dag.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Afgelopen maandag 23 november was het de beurt aan Quint Dozel (Meurs HRM) en Harald Kraaij (Het Kadaster) om tijdens de Open Koffie Ambtenaar 2.0 een inleiding te houden over hoe je medewerkers van elf organisaties kunt motiveren om zelf hun eigen ontwikkeling en loopbaan in de hand te nemen. Onder het motto ‘Sta stil bij jezelf en kom in beweging’ start binnenkort voor medewerkers van een aantal overheidsorganisaties een platform, waarbinnen men door middel van informatie-uitwisseling en kennisdeling zichzelf kan profileren voor nieuw werk bij een van de deelnemende organisaties of voor nieuwe werkzaamheden.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Van 30 november tot en met 4 december 2009 vindt het Open Innovatie festival plaats! De hele week staan alle 16.000 ambtenaren van de gemeente Amsterdam centraal. [klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Dat kan met Ambtenaar 2.0.  Mits je daar ook als ambtenaar 2.0 gaat twitteren! Lees hieronder wat je moet doen.

[klik om verder te lezen…]

{ 18 reacties }

Op de Open Koffie van afgelopen maandag was Lode Broekman te gast voor een presentatie. Lode heeft ruime ervaring op het gebied van online sociale netwerken. Voor ambtenaren die in contact willen staan met de samenleving is dat zeer nuttige kennis. Lees de commentaren op Twitter en bekijk de videoweergave hieronder.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Waarom wil ik jullie graag over het WordPress-evenement WordCampNL vertellen? Omdat WordPress het instrument is waarmee dit weblog (Ambtenaar 2.0) is gemaakt! En dat levert altijd weer nieuwe ideeën op.

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Maandag 26 oktober bezocht ik met mijn collega Quirien Engelhard, senior adviseur publiekparticipatie bij het ministerie van V&W, de Social Strategy Talk, een door Sogeti en Creative Crowds georganiseerde bijeenkomst om ervaringen te delen over de toepassing van sociale media. Voor deze keer was het ministerie van BZK medeorganisator en ging het over e-participatie. We bekeken de presentaties van de verschillende initiatieven en vervolgens vroeg ik Quirien naar haar indrukken.

[klik om verder te lezen…]

{ 5 reacties }

Afgelopen maandag was Jaap de Bruijn te gast op de Open Koffie van Ambtenaar 2.0. Hij is campagneleider van Groen Links en heeft tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen afgelopen juni geprobeerd om daarbij verschillende 2.0-middelen in te zetten. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen en gaat hij de discussie aan met de aanwezigen over wat dat betekent voor het werk van ambtenaren.

[klik om verder te lezen…]

{ 5 reacties }

Eind september bezocht ik Picnic, een internationaal festival met conferenties en workshops waarbij creatieve conversaties en samenwerking centraal staan. Op de openingsdag was veel aandacht voor de kredietcrisis onder het mom van: ‘Never waste a good crisis’. Bernard Lietaer, schrijver van “The future of Money”, sprak over een vervelend virus dat de wereldeconomie heeft getroffen. Maar enorme problemen betekenen ook automatisch enorme kansen.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Op 18 november vindt in Malmö (Zweden) de vijfde ministriële conferentie over e-overheid plaats. Daar wordt de richting vastgesteld van het EU-beleid rond e-overheid tot 2015. Maar is dat beleid wel voldoende 2.0? Een aantal mensen vindt van niet en wil daarom dat een Open Declaration on European Public Services wordt toegevoegd. Ben je het daarmee eens, onderteken dan hun petitie.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Tijdens de Open Koffie Ambtenaar 2.0 van 28 september mocht ik bijna zestig geïnteresseerden vertellen over de bevindingen van mijn onderzoek.  Voor mijn masterscriptie Bestuurskunde heb ik het communitymanagement onderzocht bij een zestal voorbeelden binnen ICTU. Algemener gesproken: hoe online community’s gebruikt worden binnen overheden om kennis en ervaring tussen professionals uit te wisselen. Dat is een erg breed onderwerp – probeer maar eens door de presentatie rechts op deze pagina heen te komen. Het is daarom leuk om dat nog eens te benaderen vanuit het laatste advies dat ik gaf in mijn presentatie: Onderschat “offline” niet. Combineer online en offline in je community, want social software is slechts een instrument dat je op het juiste moment moet toepassen.

[klik om verder te lezen…]

{ 12 reacties }

Burgers hebben soms geweldige ideeën. Als ambtenaar moet je daar wat mee doen. De nieuwe rijksoverheidssite helpeenburgerinitiatief.nl ondersteunt gemeenten om initiatieven van hun burgers verder te helpen. Naast tip, trucs en praktische informatie, biedt de website gemeenten en ondersteuningsorganisaties ook de ruimte om online kennis en ervaringen met elkaar te delen.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Het radioprogramma Tros Radio Online heeft vanmiddag aandacht gegeven aan Ambtenaar 2.0 en de Gov 2.0 Summit. Het interview is te beluisteren als mp3-download of in Windows Media (vanaf ongeveer 23 minuten). Komende maandag na tienen vindt weer een radio-interview plaats, nl. in het programma Aan de slag van BNR. Verder op de agenda komende week: maandagavond geef ik een openbare lezing voor Studium Generale Utrecht (ook online te volgen) en donderdag vindt er een Open Koffie plaats in Groningen èn in Den Bosch. Loop even binnen!

[klik om verder te lezen…]

{ 3 reacties }

tweetup ambtenaar2.0Op 28 augustus vond de eerste tweetup van Ambtenaar 2.0 in Utrecht plaats bij onze sponsor Seats2Meet. Met behulp van een wiki werd samen met de leden de invulling van de bijeenkomst bepaald. Er werd nagedacht over het versterken van het netwerk Ambtenaar 2.0 en invulling van de Dag van de Ambtenaar 2.0. Er waren zowel ambtenaren als ondernemers aanwezig die met het netwerk Ambtenaar 2.0 wilden meedenken. Het is mooi om te zien dat je als overheid en bedrijfsleven elkaar zo kunt versterken! [klik om verder te lezen…]

{ 3 reacties }

In mei dit jaar werd ik verkozen tot Informatieprofessional van het Jaar. Onderdeel van die prijs was een geldbedrag, te besteden aan een studiereis. Ik koos voor de Gov 2.0 Summit in Washington, een voornamelijk Amerikaanse conferentie over overheid 2.0. Uiteraard werd er wel verwacht dat ik met een verslag terug zou komen …

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Deze week is de Gov 2.0 Expo (op dinsdag) en de Gov 2.0 Summit (woensdag en donderdag) in Washington DC. Vanuit Nederland is ook een delegatie aanwezig en wij zullen proberen verslag te doen van wat we daar leren. Volg ons op Twitter met de tag #Gov20sNL en via deze site. Gaan we hier de toekomst van overheid 2.0 zien?

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Wie heeft er 30 mails in zijn inbox staan? Wie heeft er meer dan 300 mails in zijn inbox staan? Bijna alle handen in de zaal gaan omhoog. Wie zit er op LinkedIn? Wie heeft meer dan 500 contacten? Wie heeft een abonnement op meer dan 30 rss feeds? Wie twittert? Sommige mensen kijken elkaar verward aan na de spervuur van vragen van Martijn Aslander. Heb ik soms iets gemist, lijken ze te denken? Gelukkig biedt zijn avondseminar “Slimmer werken, slimmer leven” uitkomst.

[klik om verder te lezen…]

{ 12 reacties }

Vandaag, vrijdag 28 augustus, vindt de allereerste tweetup van het Ambtenaar 2.0 Netwerk plaats. Met behulp van een wiki is samen met de leden de invulling van de bijeenkomst bepaalt. We gaan brainstormen over het versterken van het netwerk: waar heb jij behoefte aan? Daarnaast denken we na hoe de Dag van de Ambtenaar 2.0 eruit moet komen te zien. [klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Afgelopen maandag 24 augustus zijn we weer gestart met de Open Koffie van Ambtenaar 2.0. Dit keer over een participatietraject door de Gemeente Den Haag. Het lag daarom voor de hand om als locatie voor de Open Koffie dit keer een plek in het Gemeentehuis te gebruiken. Bij deze een verslag.

[klik om verder te lezen…]

{ 3 reacties }

Web 2.0 is ondertussen een bekende term aan het worden, mede dankzij de campagne van Obama en het gebruik van Twitter door Maxime Verhagen. Langzaamaan wordt duidelijk dat er een fundamentele verandering gaande is in de samenleving. Studium Generale in Utrecht gaat dit thema komend najaar uitdiepen in vijf lezingen, over 2.0 in de politiek, in de wetenschap, bij de overheid (dat ga ik doen), voor goede doelen en in de wijk. De lezingen zijn gratis te bezoeken en online te volgen.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

28 Augustus is het zover, de eerste tweetup van het netwerk Ambtenaar 2.0! Onze online community heeft al meer dan 1800 leden, een fysieke bijeenkomst wordt dus hoog tijd. De invulling van de tweetup bepalen we natuurlijk samen. Zet je ideeën in de wiki! [klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Het netwerk van Ambtenaar 2.0 groeit: meer blogs en discussies op de site, meer aanwezigen bij de Open Koffie, etc. Het aantal leden van het netwerk nadert zelfs de 2000. Voor deze leden is Ambtenaar 2.0 het platform om over web 2.0 en de overheid te praten. Maar behalve online contact is het goed om ook bij elkaar te komen. Het is tijd om elkaar ook eens in het echt te ontmoeten! Daarom wordt gewerkt aan een Ambtenaar 2.0 Dag, als platform om ideeën en kennis uit te wisselen. Wat voor steentje kun jij bijdragen? [klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

Het Lagerhuisdebat over de Handreiking (onder de titel Wat mag een ambtenaar op internet?) was een groot succes: een goede opkomst, een hoge kwaliteit van het debat en leerzaam. Onder leiding van Roderik van den Bos gingen de ca. 40 deelnemers met elkaar het debat aan. De opstelling van de zaal was zo dat tegenstanders tegenover elkaar stonden, en niet zoals meestal in Nederland náást elkaar. De afstand tussen de twee tribunes is ‘two arms, two swords and two inches’, oftewel je kunt elkaar alleen met het woord bestrijden, niet met het zwaard. Lees hieronder de stellingen en reageer ook zelf! [klik om verder te lezen…]

{ 7 reacties }

Internet biedt de mogelijkheid om intensiever samen te werken en kennis uit te wisselen tussen overheid en samenleving. Maar wat betekent dat voor ambtenaren? Hoe ga je daar mee om? Om daar mee duidelijkheid over te krijgen is de Handreiking Ambtenaar 2.0 in het leven geroepen. Daar vind je de kaders, enkele vuistregels en een discussieforum.

De Handreiking is geschreven in een wiki. Want door discussie en gesprek krijgen we meer inzicht in waar het echt over gaat. Daar is ook het discussieforum voor. En daarom ook organiseert Ambtenaar 2.0 op dinsdag 23 juni om 12.15 uur een Lagerhuisdebat:  Wat mag een ambtenaar op internet? [klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Aldus Jeroen Bos in zijn keynote op de  jaarlijkse P&O-Justitie-dag op 11 juni in Media Plaza in Utrecht.  PSG  Anneke van Zanen antwoordde dat Justitie zich vanwege continuïteit niet kan permitteren oude schoenen weg te gooien, als er nog geen betrouwbare nieuwe zijn. Maar ook dat het het tijd wordt voor het Nieuwe Werken (ze had net 2 uur in de file gestaan).  Het Nieuwe Werken bestaat volgens haar uit drie T’s: Techniek, Tijd- en plaatsonafhankelijk werken en Tezamen. Waarbij de laatste de krachtigste is.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Aanstaande dinsdag 16 juni vanaf 12 uur wordt in de foyer van het Ministerie van LNV de Britse documentaire Us Now vertoond. De documentaire gaat over de maatschappelijke veranderingen door internet en wat dat betekent voor de overheid. Na het vertonen van de film is er een paneldiscussie waar o.a. de filmmaker Ivo Gormley bij aanwezig is. Kortom, een bijeenkomst die je niet mag missen. Aanmelden (voor de lunch!) kan hier.

[klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

Wat komt er bovenaan de zoekresultaten te staan als je wordt gegoogled? Hoe zichtbaar ben jij eigenlijk op het internet? Via 2.0-tools kun je tegenwoordig veel makkelijker laten zien wie je bent en waar je naar toe wilt in de toekomst. Om meer te weten te komen over online personal branding bezocht ik het avondseminar “Maak werk van je eigen merk” van Huub van Zwieten[klik om verder te lezen…]

{ 27 reacties }

Tijdens de Innovation Lecture 2008 van het ministerie van Economische Zaken, kondigde minister Maria van der Hoeven het crowdsourcen van de beleidsvorming van Innovatie 2.0 aan. Vrijwilligers uit de LinkedIn groep Innovatie 2.0, die als gevolg van deze ontwikkeling is ontstaan, organiseren op 1 juli in de Caballero Fabriek in Den Haag een evenement waarbij deelnemers met elkaar in dialoog gaan over innoveren als een Community of Talents. In dat kader zijn Linda van Duivenbode en ik volgende week om beurten gasthoofdredacteur van Idealize, met toestemming van Maria van der Hoeven. [klik om verder te lezen…]

{ 5 reacties }

Dinsdag 2 juni j.l. gaf Annemie Burger, directeur-generaal bij het Ministerie van LNV, de aftrap voor de Juni Verandermaand LNV. Zij schetste een beeld van het ministerie als onderdeel van een samenleving die altijd in beweging is. Dit vraagt voortdurende aandacht voor veranderingen en een organisatie die daarop kan inspelen. Om een beeld te krijgen van die veranderingen organiseert Ambtenaar 2.0 deze maand vier activiteiten. Ook voor niet-LNV’ers! [klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Waarom is het zo handig om naast je e-mail ook Twitter (extern) en Yammer (intern) als elektronisch communicatiemiddel te gebruiken? [klik om verder te lezen…]

{ 8 reacties }

Het netwerk van Ambtenaar 2.0 is niet alleen online, we komen ook samen. Bij de tweewekelijkse Open Koffie, maar ook bij de maandelijkse borrel 2.0! Of één van de vele andere bijeenkomsten in de agenda. Komende vrijdag is de borrel weer, niet zoals eerst gezegd in Delft, maar we zijn te gast bij de gemeente Zoetermeer! Kom je ook?

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Op 11 mei heb ik een praatje gehouden tijdens de Open Koffie, deze keer heel toepasselijk bij het ministerie van LNV. Ik voelde me een boodschapper uit ‘de nieuwe wereld’ die komt berichten hoe het ervoor staat en wat er allemaal al gebeurt. En sommige aanwezigen vertrouwden me toe dat ze het voelden alsof hun organisatie het kasteel van Doornroosje was en dat er nog wel harder wakker gekust mag worden …

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Het ministerie van BZK organiseert inspiratiecolleges om een beeld te krijgen van de positie van de overheid en ambtenaren in de toekomst. De presentatie die Geert Teisman onlangs in dat kader gaf  brengt scherp in beeld voor welke uitdagingen we staan als ambtenaren 2.0. Vandaar dat ik de presentatie hieronder invoeg. Op 23 juni wordt het inspiratiecollege herhaald.

[klik om verder te lezen…]

{ 7 reacties }

Op 6 april jl. mocht ik de deelnemers aan de Open Koffie van Ambtenaar 2.0 vertellen over het EZ-project Innovatie 2.0. In de aankondiging had ik gezegd dat “nooit eerder door de overheid gebruik was gemaakt van social communities voor maken van beleid”. Dat leverde direct al discussie op! De bijeenkomst was goed bezocht met veel vragen. In mijn presentatie ben ik ingegaan op de aanleiding, de aanpak en resultaten van het project tot nu toe.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Op dit moment is de Web 2.0 Expo gaande in San Francisco. Een groot evenement waar de nieuwste ontwikkelingen te zien zijn en laatste snufjes. En daar zijn ook leden van Ambtenaar 2.0 te vinden. André, Manfred en Mark hebben afgesproken verslag te doen vanaf de expo via Twitter:
[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Biedt Google kansen voor de overheid om beter met haar burgers te communiceren? Deze vraag kwam tijdens de Open Koffie van maandagochtend 9 maart aan de orde. Een vraag die ook de vele aanwezigen leek aan te spreken gezien de grote hoeveelheid bezoekers die op deze Open Koffie waren afgekomen. Machiel Bolhuis, European Policy Manager bij Google, was aanwezig om uit te leggen waar die kansen liggen.
[klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

Vandaag wordt in Brussel door de EU een conferentie gehouden over web 2.0 en de overheid. Vanuit Nederland zal ik erbij aanwezig zijn en proberen verslag te doen via Twitter. Er is een redelijke afvaardiging aanwezig vanuit Nederland, zowel van BZK als van Ambtenaar 2.0. Chris Smissaert (BZK) en ikzelf houden een korte lezing in de middag, zie het programma. Je kunt de dag zelf ook volgen via twitter (#eups20) en beeld, zie deze overzichtspagina.

Actueel: de tekst van mijn toespraak staat nu ook op de site.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

BZK organiseert op vrijdag 27 februari van 16.00-18.00 de eerste Open Borrel 2.0. De Open Borrel 2.0 is bedoeld voor alle ambtenaren met interesse in Overheid 2.0.  Niet alleen bedoeld om elkaar te ontmoeten, maar vooral ook om leuke en interessante web 2.0-ontwikkelingen met elkaar te delen. Vergeet dus niet je eigen laptop en andere gadgets mee te nemen!

  • Datum: vrijdag 27 februari 2009 van 16.00-18.00
  • Locatie: BZK (Schedeldoekshaven 200, Den Haag)

Graag wel even laten weten of je komt i.v.m. capaciteit van de lokatie!!

{ 8 reacties }

Davied van Berlo gaf 2 februari jl. een lunchlezing bij SenterNovem. Daarbij is één ding duidelijk gebleken: SenterNovem loopt niet voorop op het gebied van Ambtenaar 2.0 en web 2.0. Maar ondanks bestaande obstakels komen de eerste initiatieven van de grond! [klik om verder te lezen…]

{ 6 reacties }

Verschillende overheidsorganisaties doen nu ervaringen op met web 2.0. Bij Ambtenaar 2.0 merken we dat er veel behoefte is aan informatie en sprekers. Wat is web 2.0? Wat kun je ermee? Wat doet het met de (ambtelijke) organisatie? Welke gevolgen heeft web 2.0 voor mij als ambtenaar? Wat verandert er door web 2.0? Om organisaties en sprekers bij elkaar te brengen en om het verhaal van Ambtenaar 2.0 breed bekend te maken binnen de overheidswereld is er het Sprekersnetwerk van Ambtenaar 2.0 gelanceerd: sprekers.ambtenaar20.nl!

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

De derde SocialStrategyTalk op donderdag 5 februari stond in het teken van “Doe mij een community”. De interesse voor communities is sinds de overwinning van Obama nog nooit zo groot geweest. Obama mobiliseerde Amerikanen voor zijn campagne met veel 2.0-tools en iedereen wil dat nu naäpen. Bij deze een impressie van een middag met heel veel praktijkadviezen op het gebied van voetbal, bankieren, geloof en politiek. [klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Bij de Open Koffie van 26 januari is met zo’n 25 aanwezigen gebrainstormd over Ambtenaar 2.0 in 2009. Jeroen de Miranda presenteerde een gestructureerde aanpak waardoor in een uurtje veel ideeën boven tafel kwamen. Hieronder een samenvatting en een uitgebreider verslag van een inspirerende bijeenkomst.

[klik om verder te lezen…]

{ 7 reacties }

“Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk bestuurders en professionals bij de overheid ICT veilig en verantwoord kunnen inzetten om hun productiviteit en efficiëntie te vergroten en dienstverlening te verbeteren? Ofwel, wat moet er gebeuren om hen ‘digivaardiger’ en ‘digibewuster’ te maken?” Dat is de uitdaging voor programma Digivaardig & Digibewust. En dat sluit natuurlijk mooi aan op waar Ambtenaar 2.0 mee bezig is.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Een echte originele “ouderwetse” bijeenkomst in een mooie zaal met groene bankjes, het merendeel van de aanwezigen is boven de 50 jaar, man en in pak en we mogen met een digitaal stemkastje stemmen op vragen met van te voren bepaalde antwoorden. Afgelopen woensdag vond het symposium plaats van het Center for Public Innovation in de Eerste Kamer in Den Haag. Het thema: de intelligente overheid.

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Door Anja Feijen en Davied van Berlo

De uitreiking van de eParticipatie Awards, drie prijsvragen, een wiki met ideeën over democratie, dienstverlening, handhaving en de positie van ambtenaren, het boek van Ambtenaar 2.0 en ook nog een vol programma aan workshops en stands. De ruim 200 bezoekers van de werkconferentie Overheid 2.0 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werden afgelopen donderdag flink bezig gehouden. Bij deze een verslag in film, in tweets, in tekst en in links.

[klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

Tijdens de werkconferentie Overheid 2.0 heb ik een inspirerende presentatie gehad van Marije en Karlijn van den Berg (oftewel de guerrilla’s van de conferentie, zoals ze genoemd werden) over de zeven lessen van Overheid1.7. Zelfs op het toilet werd je achtervolgd door hun lessen! Belangrijkste boodschap van de presentatie: Het is verandermanagement en geen ICT-traject.

[klik om verder te lezen…]

{ 18 reacties }

De winnaars van de prijsvraag van Overheid 2.0 zijn geworden:

Deze drie zijn uitgeroepen tot de beste ideeën om met web 2.0 de dienstverlening van de overheid te verbeteren en worden in 2009 tot pilots uitgewerkt en uitgevoerd.

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Gisteren had ik een dagje vrij genomen om de Inovatieproeftuin in Rotterdam te bezoeken. Uiteraard waren er de nodige stands met bedrijven en instellingen die hun producten en diensten toonden. Er waren echter ook heel veel workshops over anders werken die aansluiten bij het onderwerp van Ambtenaar 2.0.

[klik om verder te lezen…]

{ 7 reacties }

In  het LEF Future Center, het nieuwe pand van Rijkswaterstaat in Utrecht, vond vrijdag 28 november de eerste sessie van de beeldenstorm van Ambtenaar van de Toekomst plaats (de tweede bijeenkomst was op maandag 1 december). Met een grote groep aanwezigen van binnen en buiten de overheid werd nagedacht hoe de overheid van de toekomst eruit zou zien en wat voor ambtenaren daar dan in werken.

[klik om verder te lezen…]

{ 9 reacties }

Het loopt storm voor de werkconferentie Overheid 2.0 van BZK komende donderdag. Zodanig zelfs dat er maximaal vier medewerkers per organisatie worden toegelaten. Verschillende geïnteresseerden vallen dus buiten de boot. Erg jammer natuurlijk.

Ambtenaar 2.0 is ook actief aanwezig op de conferentie, met een workshop, een stand, een borrel en de presentatie van het boek natuurlijk. Een druk programma. Daarom zoek ik nog iemand die samen met mij de stand wil bemensen. Je doet dan niet mee aan het programma, maar kunt wel rondkijken!

Dus wil je alsnog naar Overheid 2.0 donderdag, meld je dan bij mij!

{ 2 reacties }

Leden van Ambtenaar 2.0 mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens de werkconferentie Overheid 2.0 op 4 december. Ik ga er dus vanuit dat ook jij je hebt aangemeld voor deze conferentie. Mocht dat niet het geval zijn dan kun je dit alsnog doen. Want ook Ambtenaar 2.0 is actief aanwezig op de conferentie!

[klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

De tien genomineerden voor de eParticipatie Award 2008 zijn bekendgemaakt door BurgerLink. Zowel in de categorie Overheid als in de categorie Samenleving heeft de jury vijf initiatieven uitgekozen. De twee winnaars worden bekend gemaakt op de werkconferentie Overheid 2.0. Zie hieronder de genomineerden.

Heb je zelf nog ideeën over hoe een overheid 2.0 eruit kan zien, dan kun je ook nog meedoen aan de prijsvraag van de werkconferentie. Er valt 25.000 euro te winnen met je idee. Of misschien zie je een idee waar je zelf als ambtenaar mee aan de slag wil. Bekijk dan de ideeënlijst met op dit moment 86 voorstellen.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

In het netwerk van Ambtenaar 2.0 zijn naast discussies, profielen en foto’s ook evenementen te vinden. De beheerders van het netwerk hebben niet alle evenementen in beeld, gelukkig kunnen alle deelnemers van het netwerk evenementen aanmaken. Hoe kun jij meedoen?

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Een van de onderwerpen van Ambtenaar 2.0 is ‘werving 2.0‘. Ik ben eigenlijk tegen de term web 2.0, maar zie wel de mogelijkheden voor de overheid, bijv. waar het gaat om human resource management en werving van nieuwe talenten. Ik zit zelf helemaal niet in de HRM, maar toen ik een ‘tweetnodiging‘ kreeg voor de housewarmingborrel van IKKI, zag ik wel gelijk de mogelijkheden. (En Davied zag ze gelijk voor mijn maiden-post hier op ambtenaar20.nl, zo gaan die dingen.)

Wat is IKKI? IKKI is een nieuwe carrière-site die wellicht voldoet aan de criteria voor het label twee-punt-nul. IKKI draait de wereld om: de werknemer wordt werkgever. Baas van je eigen carrière. Dat is het uitgangspunt, en dat bevalt me wel.
[klik om verder te lezen…]

{ 11 reacties }

Au! De Belgen doen het beter … Zij dienen de publieke zaak een stuk beter dan wij. Althans, zo was het een paar jaar terug. Is dat nog steeds zo? In een workshop tijdens de KL Studio, van Stichting Nederland Kennisland, stelden we ons die vraag. En alle deelnemers waren gekomen om het meest innovatieve idee voor de toekomst van de Nederlandse publieke sector vorm te geven. En natuurlijk om de Beter dan de Belgen-trofee in de wacht te slepen.

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Gisteren bezocht ik de Open Overheid Unconference. Dat ontstond hier in het netwerk Ambtenaar 2.0. Ondanks de aanvankelijke problemen met de internetverbinding (ja, ook in het bedrijfsleven -Novotel- blijkt dat niet altijd goed geregeld!) was de bijeenkomst een leuke eerste stap op weg naar die opener overheid. Maar we hoorden ook een ander verhaal: van het Mysterie van het Verdwenen Kamerstuk. Waar gaat dat over?

[klik om verder te lezen…]

{ 3 reacties }

Op 4 december aanstaande organiseert het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de werkconferentie Overheid 2.0 te Mediaplaza, Jaarbeurs Utrecht. Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.overheid20.nl. En lees hieronder verder voor meer informatie.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Op 18 september was het weer tijd voor Emerce eDay in de Doelen te Rotterdam, met het thema Open Up. Het was een commercieel event, toch haalde ik er dingen uit die toepasbaar zijn op de overheid. Voor een volledig verslag, zie Frankwatching. Bij deze wat ik eruit haalde voor de overheid. [klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Samen met de Academie voor ICT en Media van De Haagse Hogeschool (HHS) en participanten TNO en Microsoft organiseerde EPN op 24 september 2008 een seminar over ‘Het nieuwe werken’. Davied van Berlo en Anja Feijen van Ambtenaar 2.0 waren erbij.

[klik om verder te lezen…]

{ 3 reacties }

Op 16 september 2008 namen ruim 70 gemeenten deel aan de werkconferentie BurgerInnovatie, georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en dutch. BurgerInnovatie is een specifiek onderdeel binnen het brede domein van BurgerParticipatie. BurgerInnovatie is het effectief inzetten van de expertise en co-creatiecapaciteit van burgers bij beleidsvorming, -verbetering en -uitvoering. Zie hieronder een verslag (met presentaties) en meer informatie over de proeftuinen.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }

Zoals bij een aantal inmiddels bekend is staat op 9 oktober de unconference over Open Overheid gepland. Open Overheid gaat over de overheid als leverancier van informatie voor hergebruik door burgers en bedrijfsleven. De overheid beschikt over een grote hoeveelheid informatie. Veel van deze informatie is echter niet toegankelijk voor burgers of bedrijfsleven. Als deze wel toegankelijk is, bv. via websites, dan zijn de gegevens of de data meestal niet herbruikbaar. Open Overheid neemt initiatieven om informatie van de overheid in een open formaat beschikbaar te stellen voor hergebruik.

Een unconference is een open bijeenkomst waar geïnteresseerden uit verschillende hoeken bij elkaar komen rond een thema. Elke deelnemer wordt gevraagd wat hij of zij bij kan dragen aan de bijeenkomst.

[klik om verder te lezen…]

{ 6 reacties }

Maandag spreek ik op het eBelgium-congres in Leuven, België. Ik word er niet voor betaald en mij is gegarandeerd dat het congres voor ambtenaren gratis toegankelijk is, dus dat is allemaal netjes geregeld. En ik ben vooral blij dat op deze manier ook elders in het Nederlandse taalgebied aandacht komt voor Ambtenaar 2.0 en ik vice versa ook weer iets kan leren over de stand van zaken daar. Zie hieronder waar ik het zoal over ga hebben.

[klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

Prijsvragen kunnen een goede manier zijn om ideeën boven tafel te krijgen. Het kan een prijs zijn voor een nieuw idee, bijv. als ondersteuning om dat idee verder te ontwikkelen. Of het kan een prijs zijn voor een bestaand idee, als erkenning. Zo zijn er vast ook heel wat ideeën van hoe web 2.0 kan worden ingezet om iets te verbeteren in de samenleving. Vanuit de overheid worden diverse prijsvragen georganiseerd om die ideeën te vinden, elk met een eigen doel. Zie hieronder een opsomming.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Een game waarmee bewoners de eigen wijk kunnen inrichten, meldingen van fietsonvriendelijke verkeerssituaties of wiki-wijken; het zijn allemaal voorbeelden van eParticipatie. Steeds meer Nederlanders willen betrokken worden bij beleid en ook steeds meer ambtenaren willen beleid maken waarbij de burger centraal staat. Internet, mobiele telefonie en andere ICT-mogelijkheden kunnen hierbij goed helpen. [klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

De open koffie van afgelopen maandag stond in het teken van cultuuraspecten rond web 2.0 en ambtenaar 2.0. Mij was gevraagd de discussie inhoudelijk af te trappen. Daarvan hieronder een verslag, evenals van de discussie erna. Eén ding is duidelijk: we moeten heel wat zaken opnieuw gaan overdenken!

[klik om verder te lezen…]

{ 10 reacties }

Het project Ambtenaar 2.0 bij het ministerie van LNV zal waarschijnlijk deel gaan nemen aan het onderzoek Second Society van het Center for Public Innovation, een samenwerkingsverband van enkele onderzoeksinstellingen. Het CPI richt zich op complexe informatiseringsvraagstukken (in dit geval web 2.0) binnen het openbaar bestuur en het publieke domein. Afgelopen dinsdag was de startbijeenkomst in Het Buitenhuis.

Zowel onderzoekers als publieke sector waren goed vertegenwoordigd: behalve LNV waren de ministeries van BZK, EZ en VROM aanwezig, de gemeente Zaanstad, het Expertisecentrum Luchtvaart, de politie Amsterdam-Amstelland en een Nijmeegse wijk. Veel kennis en veel verschillende ervaringen aan tafel dus. En toch konden we ons vinden in een voor allen herkenbaar onderwerp: de gevolgen van web 2.0 voor onze manier van werken.

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Deze bijdrage is ook gepubliceerd op Frankwatching.

Wat krijg je als je erg flitsende uitnodigingen verstuurt, een dito site voor het event hebt en een groot blik iets minder flashy mensen in grijze of blauwe pakken opentrekt voor een event in een oude mengvoederfabriek? Juist, Leading the Big Change!

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Deze bijdrage is ook gepubliceerd op Frankwatching.

Bij gemeenteraadsverkiezingen stemmen de meeste mensen op een partij en niet specifiek op een kandidaat. Ook bij stemmingen wordt door een partij meestal en bloc gestemd. Door de site watstemtmijnraad.nl wordt echter duidelijk hoe elk raadslid individueel heeft gestemd. Misschien vindt u dat een heel goed idee. Maar het betekent ook een aanpassing van hoe onze democratie werkt. Moeten we het daar dan niet eerst eens over hebben?

Dergelijke kip-ei-kwesties kwamen meerdere keren naar voren bij de discussie die maandag door het ministerie van BZK werd georganiseerd in het stadhuis van Almere: willen we de mogelijkheden van web 2.0 direct gebruiken of moeten we eerst eens nadenken over de gevolgen voor ons democratische systeem? Almere, Enschede, Groningen en Woerden kiezen in dit geval voor de eerste optie: zij gaan als eerste aan de slag met Wat stemt mijn raad?

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Hierbij een verlaat verslagje van de Barcamp van 7 juni jongstleden. Een barcamp is eigenlijk een soort van symposium, alle deelnemers hebben ook een bijdrage. Ik was van 10 tot een uurtje of 4 aanwezig, de organisatie was top! Foto’s zijn door deelnemers op Flickr gepubliceerd. Zie ook de eerdere aankondiging op Ambtenaar 2.0.

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

22 mei WesterUnie Amsterdam – De organisatoren van SocialStrategyTalk vlogen Jeff Howe in om te spreken over het fenomeen crowdsourcing. Jeff is de bedenker van deze term waarmee hij refereert aan het fenomeen waarbij opensource principes worden toegepast op het ontwerpen van andere zaken dan software. In wezen betekent het dat organisaties bij het ontwerpen van nieuwe producten en diensten gebruik maken van kennis en ideeën aanwezig in de crowd. In talloze bedrijfstakken wordt op dit moment gebruik gemaakt van crowdsourcing. Ter illustratie verscheen de dagvoorzitter op (bijzonder lelijke) gecrowsourcede schoenen. Het ontwerp voor deze stappers kwam van een 9 jarige meisje dat graag voor haar vader schoenen wilde ontwerpen die leken op een Volvo en zo geschiede. Hier kon meteen de eerste crowdsourcing les worden opgetekend; the crowd mostly produces crap.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

In de categorie prikkelende titels leek me deze wel leuk. Ik ga namelijk niet het veel gehoorde verwijt herhalen dat de overheid veraf staat van de maatschappij. Nee, wat mij juist opvalt is hoe weinig de meeste voorlopers op internet (internetondernemers, webvisionairs, etc.) hun inzichten en ideeën toepassen op de overheid en samenleving. Moeten we nu alles zelf verzinnen?

Er gebeurt natuurlijk heel wat rond web 2.0 en de overheid. Deels ook van buiten (zoals de al besproken barcamp op 7 juni) alsook vanuit de overheid zelf, bijv. op 16 juni een symposium in Almere over e-participatie. Hou ook vooral de agenda in de gaten die tegenwoordig op onze netwerksite staat! En we moeten de digitale pioniers vooral niet vergeten. Maar meestal krijg ik vragende gezichten: “Een ambtenaar? Wat doe jij hier?”

[klik om verder te lezen…]

{ 1 reactie }

Ambtenaar 2.0 heeft als doel om web 2.0 bij de overheid meer onder de aandacht te brengen. Momenteel nog vooral online (word ook lid van het online netwerk!), maar er zitten natuurlijk ook bijeenkomsten in de planning. Ik schreef vorig week al dat als de overheid web 2.0 niet oppakt er vanuit de maatschappij zelf initiatieven zouden komen en dat blijkt ook nu. Op 7 juni wordt een barcamp georganiseerd over overheid 2.0.

Barcamp is de naam voor een soort bijeenkomst, voornamelijk in de webwereld. Kenmerk is dat het open bijeenkomsten zijn, vaak laagdrempelig en op korte termijn georganiseerd, waaraan deelnemers zelf bijdragen en participeren:”Attendees must give a demo, a session, or help with one. This is called sharing and we like it.”, zo staat op de Amerikaanse site beschreven. Het is vergelijkbaar met een unconference dus.

[klik om verder te lezen…]

{ 3 reacties }

Enterprise 2.0 wordt gedefinieerd als het gebruik van platforms voor sociale software binnen organisaties en tussen organisaties en hun partners en klanten. Web 2.0 voor organisaties dus. Vandaag was in Zeist een congres hierover, waarbij snel een aantal sprekers en casussen de revue paseerden. Een goed verslag vind je hier.

Die verandering gaat er komen, van binnenuit (vanuit de werknemers) of van buitenaf (de klanten, burgers of partners). Wat me opviel: elke spreker benadrukte dat voor het benutten van de mogelijkheden van sociale software de steun van het (top)management essentieel is. Maar ook dat enterprise 2.0 en web 2.0 grote gevolgen gaan hebben voor datzelfde management. Hoe word je manager 2.0, vroeg ik me dus af?

[klik om verder te lezen…]

{ 4 reacties }

Het citaat in de titel is van Karin Spaink, die (samen met internetondernemer en idealist Michael Polman van Antenna) was uitgenodigd om een reactie te geven op Andrew Keen’s globaliseringslezing, gisteravond in Felix Meritis. Dinsdag op VPRO’s Tegenlicht, gisteren dus in Amsterdam. Conclusie: Keen zet een paar goede punten neer, maar houdt geen stand tegen Spaink en Polman.

Op verzoek heb ik verslag gedaan van de drie lezingen en de discussie erna via Twitter, zodat ook wie er niet bij was de bijeenkomst kon volgen. Hieronder praat ik het geheel aan elkaar.

[klik om verder te lezen…]

{ 5 reacties }

Vandaag en gisteren vindt in Amsterdam de internetconferentie The Next Web plaats. Ik heb geruime tijd getwijfeld of ik daarheen zou gaan vandaag, maar heb uiteindelijk besloten dat niet te doen. Maar om niet helemaal aan de zijlijn te zitten ben ik gaan kijken hoe ik van huis uit toch iets mee zou kunnen krijgen. Anno 2008 blijken de mogelijkheden daartoe eindeloos!

Uiteraard besteedt het eigen weblog The Next Web veel aandacht aan de conferentie met artikelen en interviews. Ook Nederlands grootste weblog over internet, Dutch Cowboys, is actief aanwezig, o.a. met een video-interview met de organisatoren. Maar het evenement is ook live te volgen, met dank aan de NOS (even Silverlight installeren).

[klik om verder te lezen…]

{ 5 reacties }

Donderdag waren ondergetekenden aanwezig op het innovatiefestival van InAxis, onder de naam Zizani verwondert. Het concept: een tienjarig meisje dat vragen stelt over haar buurt en bestuurders. Verwonderd waren vooral wij: het festival was namelijk middenin de Utrechtse Wijk Leidsche Rijn en Zizani had haar vriendjes meegenomen van de naburige school. Een leuke manier om een onderwerp als burgerparticipatie ook daadwerkelijk te laten voelen. Davied van Berlo en Sebastiaan ter Burg doen hieronder verslag. En bekijk ook vooral de foto’s.

[klik om verder te lezen…]

{ 2 reacties }

Gisteravond vond in het stadhuis van Den Haag de uitreiking plaats van de Dutch Bloggies, de ‘oscars’ van de Nederlandse blogwereld (blogosphere). Heel bloggend en twitterend Nederland was aanwezig en de gemeente Den Haag was gastheer in de persoon van wethouder Frits Huffnagel (geen blog). Ook het beleidsterrein van LNV stond in de aandacht: Foodlog won een bloggie in de categorie ‘gezondheid’. Maar waar was de categorie ‘overheid’ eigenlijk?

Voor wie Foodlog niet kent, bij deze een introductie: “Foodlog is het dagelijkse bloggazine met achtergronden over eten & drinken, hoe het in je mond belandt en wat het doet in je lijf.” Om het in LNV-termen te zeggen: over voedsel, voedselkwaliteit èn de agribusiness. Kritisch maar opbouwend, zo leerde een gesprekje met de winnaars, Dick Veerman en Ailko Faber, me.

[klik om verder te lezen…]

{ 11 reacties }

De wereld verandert snel en de Nederlandse samenleving verandert mee: globalisering, technologische ontwikkelingen, multiculturaliteit, vergrijzing, etc. Een veranderende maatschappij stelt andere eisen aan de overheid. En aan de ambtenaren die daar werken. Wat is de ambtenaar van de toekomst?, vroeg het ministerie van BZK zich af. Afgelopen donderdag vond daarover een conferentie plaats. Hieronder een kort verslag.

Met Jozias van Aartsen als dagvoorzitter, minister Guusje ter Horst en trendwatcher Adjiedj Bakas als sprekers en Klaas de Vries, Heleen Dupuis, Arthur Docters van Leeuwen en nog vele anderen in de deelconferenties was er een hoogstaande bezetting. Maar ook de zaal in het Kurhaus was goed gevuld: zo’n 300 aanwezigen vanuit wetenschap, bedrijfsleven en gemeenten, maar vooral veel rijksambtenaren. Uit een korte inventarisatie van de aanwezige generaties bleken zelfs drie zogenaamde screenagers aanwezig te zijn, onder wie onze eigen Marien den Boer van LNV.

[klik om verder te lezen…]

{ 0 reacties }